Venezuela

Je hoort er niet zoveel over, maar Venezuela is in diepe crisis. In de afgelopen jaren trok 15% van de bevolking weg uit het land. Dat zijn 5 miljoen mensen. Men verwacht dat er in 2020 in totaal 6 miljoen mensen zijn weggetrokken uit het land. Meer dan 50% van de mensen die er nog wonen, hebben plannen om te vertrekken. Er heerst een continue hyperinflatie. Het is een van de duurste landen ter wereld. Geweld is aan de orde van de dag. Caracas is een van de gewelddadigste steden ter wereld. In deze situatie probeert men in Venezuela kerk te zijn. En er is vrucht op de inspanningen! In Venezuela ondersteunt Drenthe Mission | Verre Naasten de Iglesia Reformada en Venezuela (IRV).

Bloeiend gemeenteleven

Er zijn contacten met de IRV-gemeenten in Valencia, Maracay, Barquisimeto, Acarigua, Quibor en Maracaibo. Deze gemeenten ontwikkelen zich geleidelijk aan. In de relatie met de IRV zijn er telkens weer verrassende ontwikkelingen die duiden op een bloeiend gemeenteleven in de verschillende gemeenten. 

Diaconale ondersteuning

Vanwege de crisis in Venezuela hebben we in de afgelopen jaren hoofdzakelijk ingezet op diaconale ondersteuning. Er is geld beschikbaar gesteld voor voedselpakketten, medicijnen, auto-onderdelen etc. De gemeente in Maracay heeft een eigen kerkgebouw met een stuk grond kunnen aanschaffen. Op de grond verbouwt men momenteel groenten, erg welkom in deze moeilijke tijd. De gemeente van Valencia organiseert regelmatig activiteiten voor kinderen uit de omliggende wijken. Zoals een proefwedstrijd. Zonder veel middelen, wordt toch een gezellige middag georganiseerd. Veel mensen in Venezuela zijn hun kerkelijke gemeente kwijtgeraakt, omdat de predikanten naar het buitenland zijn vertrokken. Deze mensen haken nu aan bij de IRV-gemeenten. Hun uitreiken naar de omgeving en deze kerkleden zonder dak, zorgen voor groei in de gemeenten.