‘Verbeter de wereld, zorg voor goed onderwijs!’

“Ik ben niet zo’n bedelaar. Daarom draag ik zelf ook maar stevig bij. Verder leun ik op kennissen en vrienden en collega’s…” Rutger van Zwieten (54) uit Meppel doet dit jaar voor de 5e keer mee met The Ride on Education. Dat wil zeggen… “Euh, ik weet eigenlijk niet hoe vaak ik mee heb gedaan. Ik dénk dat ik dit jaar voor de 5e keer meedoe”.  Rutger is getrouwd -29 jaar- en heeft vier kinderen. Plus een hond. In het dagelijks leven werkt hij in het onderwijs. “Al zo’n 27 jaar. Tot nu toe op vier verschillende scholen. Op de één wat langer dan de ander.”

Ik geloof in onderwijs

De link met zijn werk is een belangrijke reden om mee te doen met The Ride on Education. “Ik gelóóf in onderwijs. Vandaar dat het studiefonds Thusano me zo aanspreekt. Mijn motto in dezen is: verbeter de wereld, zorg voor goed onderwijs! En dan natuurlijk met name voor mensen die anders de kans niet zouden krijgen!” Rutger hoorde jaren geleden over de sponsor-fietstocht van bedenker Hugo Waalewijn. “Ik sta in zijn adresboek. Dat heeft er weer mee te maken dat ik betrokken ben bij MERF (Middle East Reformed Fellowship). Een organisatie die ook connecties heeft met Verre Naasten.”

Profijt

Dat fietsen één van Rutgers hobby’s is, komt voor dit evenement goed uit. Hij is dan ook enthousiast over The Ride on Education. “Ik vind het een leuk idee om van je hobby iets te maken waar anderen profijt van kunnen hebben!” Zelf dacht Rutger lange tijd dat hij meedeed vanwege het fietsen. “Mijn huwelijksreis was tenslotte ook een fietsvakantie. Maar toen iemand mij vroeg of ik ook mee zou doen als het geen sponsortocht was, ging ik nadenken. Ik moet toegeven dat dan het antwoord ‘nee’ zou zijn.”

QR-code algemeen Ride on EducationAlles doorweekt

Rutger hoopt dat hijzelf en zijn reisgenoten goed weer hebben, op weg naar Parijs. “En verder natuurlijk mooie landschappen, goed gezelschap, kameraadschap en veel verbondenheid.” Voor zijn mede-fietsers heeft hij een paar tips. Zoals: “Gewoon doorgaan. Je komt er dan  vanzelf.” En: “Neem zo weinig mogelijk mee. Iedereen weet, dat als je thuis je tas weer uitpakt, je spullen tegenkomt die je niet hebt gebruikt. Dus: alles wat je thuis laat, is meegenomen!” Ook heeft hij wat technische adviezen: “Pas je tandwielen (cassette) aan op heuvelachtig gebied. Verder, neem meerdere reservebanden en plakspullen mee. En waterdichte fietstassen. Ik heb één keer meegemaakt -de tocht naar Denemarken- dat al mijn spullen doorweekt raakten. Niet leuk!”

Wil jij The Ride on Education sponsoren – in het bijzonder de rijders voor het Thusano Fund in Zuid-Afrika? Geef dan via de onderstaande buttons, of scan de QR-code voor een Tikkie!