Verkiezingen in Congo

Zondag 23 december worden verkiezingen gehouden in de Democratische Republiek Congo. De situatie is gespannen en er wordt gevreesd voor geweld.

Congo is een enorm groot land, midden in Afrika. Het is een zeer belangrijke leverancier van (edel)metalen. Congo is onder andere de grootste producent van kobalt, een belangrijke grondstof voor de accu’s van onze mobiele telefoons en auto’s. Daarnaast komt ook veel koper, goud, uranium en coltan uit Congo. De voor 23 december geplande verkiezingen zijn de eerste vrije verkiezingen sinds de onafhankelijkheid in 1960. Tot nu toe gingen machtswisselingen in Congo gepaard met veel geweld. In 1960 werd president Mobutu in het zadel geholpen met de steun van België en Amerika. Dit ging ten koste van Congo’s vers benoemde president Lumumba. Hij werd vermoord. Mobutu’s regime werd omver geworpen in 1997 door rebellenleider Laurent Kabila. De huidige president Joseph Kabila is sinds 2001 aan de macht nadat zijn vader, Laurent Kabila, werd vermoord door een lijfwacht. Tijdens de twee burgeroorlogen in de periode 1996-2003 vielen miljoenen doden. Tot op de dag van vandaag zijn er op veel plekken milities actief en zijn mensen op drift.

Joseph Kabila heeft de verkiezingen inmiddels 2 jaar uitgesteld en hij wordt ervan beschuldigd dat hij de macht niet wil afstaan. Nu heeft hij een vertrouweling als presidentskandidaat naar voren geschoven. De oppositie is verdeeld en iedere kandidaat heeft een grote groep vertrouwelingen achter zich. Men vreest voor grootschalige corruptie en dat de verliezende kandidaten zich niet bij de uitslagen neer zullen leggen. Dit kan een nieuwe golf van geweld in de hand werken.

Wilt u bidden voor Congo en voor onze broers en zussen van de URCC?