Viva Venezuela – Ik kijk toe met tranen in mijn ogen

Viva Venezuelaaaa!! Ik krijg een steen tegen m’n arm als ik mijn logeeradres in Caracas verlaat. Deze Venezolaanse hoofdstad staat bekend om de criminaliteit en is al maanden strijdtoneel van het Venezolaanse leger en betogers tegen het bewind van president Maduro. Viva Venezuelaa, klinkt het uit vele monden. Ik duik achter een deur om aan de stenenregen te ontkomen. Jonge jongens hebben zich verschanst achter zelfgefabriceerde schilden en spelen de felle strijd na die hier de afgelopen dagen plaatsvond. Dit zijn de toekomstige strijders voor de vrijheid van Venezuela, roept een vrouw vanaf de hoge flat. Viva Venezuela, Venezuela libre!

Tijdens de staking sta ik op de galerij van een Venezolaanse flat, vlakbij de kazernes van de militairen, ingeklemd tussen demonstranten. Tordy draagt een gasmasker en handschoenen, want hij moet, tijdens de gevechten met het leger van Maduro, traangasgranaten van de militairen zo snel mogelijk oppakken en teruggooien. Octavio is verkoper, en vader van twee kinderen, een derde op komst. Ook hij gaat het gevecht aan tegen het regime van Maduro. Wij vechten door tot Venezuela weer vrij is, zegt hij vastbesloten. Viva Venezuela, Venezuela libre!

De demonstranten smeken de president al maanden af te treden omdat het hele land lijdt onder zijn bewind. Onophoudelijk klinkt geknal. Jongeren barricadeerden de straat om het openbare leven lam te leggen, want de oppositie riep op tot een staking. Het leger rukte massaal uit om orde te herstellen en probeert met man en macht de barricades te verwijderen. Maar de demonstranten trakteren de soldaten van Maduro met stenen en molotovcocktails, en beletten zo dat ‘Maduro’ het straatje weer schoonveegt. Soldaten verschansen zich, beschieten de stakers van tijd tot tijd met rubberen kogels en traangas. Ik word ook geraakt en kijk toe met traangas-tranen in mijn ogen. Niet wrijven…niet wrijven…

Het hele artikel lezen? Lees hier verder op de blog van Jaco Klamer: hij bezocht vorige maand, namens Drenthe Mission I Verre Naasten, Venezuela om daar de kerken te bemoedigen en namens ons contant geld te overhandigen voor hun diaconale project. Dit diaconale project steunen? Maak je gift over op NL31INGB0000363600 o.v.v. Venezuela of doneer online!