Vreemdelingschap, armoede en koopjesjagen in nieuwe Naast

Naast nr. 4 - 2019“Een christelijk land zijn? Dat moeten we niet eens willen! Juist als christenen moeten we beseffen dat we burgers zijn van een ander Koninkrijk. En laten we dáár met z’n allen ook naar gaan leven.” Bam! De nieuwe Naast opent met stevige woorden uit het boek ‘Resident Aliens’ (Hauerwas en Willimon). De titel van dit boek was het thema van de Internationale Conferentie, die in mei gehouden werd. Het is ook het thema van Naast nr. 4, die nu in de kerken ligt!

Vreemdelingen

Voor de Internationale Conferentie kwamen bijna 30 mannen en vrouwen uit partnerkerken wereldwijd naar Zwolle. Verre Naasten organiseerde deze tweeweekse conferentie samen met hogeschool Viaa en de TU Kampen. Deelnemers dachten na over de rol van christenen en de kerk in de maatschappij. Zijn wij vreemdelingen? “Om mij hierin te verdiepen, weg van de dagelijkse drukte van mijn directie-werk, was ontzettend waardevol”, vertelt Joshua Sunil Gokavi. Hij is directeur van ziekenhuisorganisatie EHA in India.

Armoede

Gokavi: “We spraken onder meer over onze rol als christenen in relatie tot armoede. Voor mij ‘bekend terrein’: al onze ziekenhuizen bevinden zich middenin arme gemeenschappen, om daar te helpen. Toch was juist dit onderwerp een geweldige eyeopener voor mij…” Wat voor nieuwe inzichten hij -en theologiestudent Nafkot die vanuit Ethiopië mission-werk doet in Marokko- opdeden, lees je in een uitgebreid interview in de nieuwe Naast.

Politiebewaking en Trinity

Verder in dit nummer: geniet mee met de Oegandese Grace en Lilian die kennismaakten met de regio van Utrecht Mission | Verre Naasten en o.a. samen zongen met de mannen van Trinity. Ervaar wat Zuid-Indiase gasten teweeg brachten in Ede (“We werden flink geraakt door hun verhalen”). Lees hoe het is om een kerkdienst te houden met politiebewaking, hoe Ronald Westerbeek op een nieuwe manier leerde bidden dankzij Keniaanse collega’s en wat voor essentieels Gerrit den Broeder heeft gemist in zijn studie Theologie. Laat je inspireren door christenen wereldwijd!

Mis ‘m niet! Naast nummer 4 met het thema ‘Allemaal vreemdeling?!’ ligt nú in de kerken! Lees ‘m hier online!

Eerdere versies van Naast online bekijken? Het kan hier.