U bent hier: >> “We kunnen nu levens redden!”

“We kunnen nu levens redden!”

“Dankzij financiële steun uit Nederland konden we in het Lakhnadon Christian Hospital goede apparatuur aanschaffen om onze spoedeisende hulp te verbeteren”, vertelt dokter Chering Tenzing. “In een radius van 50-100 kilometer zijn wij nu het enige ziekenhuis met een volledige spoedeisende hulp, voorzien van onder andere ventilatoren, een zuurstofzuiveringssysteem, centrale verwarming, digitale röntgenapparatuur en hartmonitoren. De impact is groot: we hebben levens kunnen redden!”

Watergebrek en slechte oogsten zorgen voor honger en armoede in Midden-India; de regio waar het Lakhnadon Christian Hospital gevestigd is. Ook is er veel ziekte in dit arme plattelandsgebied. Er zijn weinig medische faciliteiten in de buurt. Het ziekenhuis in Lakhnadon maakt deel uit van de Emmanuel Hospital Association (EHA), een samenwerkingsverband van christelijke ziekenhuizen in India. EHA is een samenwerkingspartner van India Mission | Verre Naasten. In de afgelopen jaren ondersteunde Verre Naasten het Spandana-project in Lakhnadon, met als doel: meer voedsel en minder ziektes (zie: jaarverslag 2014).

Spoedeisende hulp
Om de spoedeisende hulp aan patiënten te verbeteren vroeg het Lakhnadon Christian Hospital vorig jaar India Mission | Verre Naasten om een investering van 61.000 euro voor ziekenhuisapparatuur, zoals zuurstofvoorzieningen, een beademingsmachine en een echoapparaat. Dankzij de financiële steun van kerken, drie vermogensfondsen en particuliere gevers uit Nederland konden wij gehoor geven aan deze aanvraag. En is de nieuwe afdeling inmiddels vol in bedrijf.

Levens redden

Rashmi

Rashmi

Met grote dankbaarheid vertelt dokter Tenzing over de levens die haar team kon redden dankzij de beschikbare afdeling spoedeisende hulp. Zoals van Rashmi, een 18-jarige studente die met spoed werd binnen gebracht. Ze rook sterk naar insecticide en was bewusteloos. Haar maag werd leeggepompt en ze werd aan de beademing gelegd. Na 48 uur ontwaakte Rashmi uit haar coma. Dokter Tenzing: “Toen ze volledig hersteld was, kon het medisch team met haar praten. Ze gaven haar advies en konden ook het evangelie met haar delen. Als Rashmi  niet in ons ziekenhuis terechtgekomen was, had ze het niet gehaald.”

Ashish

Ashish

Hetzelfde geldt voor Ashish Ram (45). Ondersteund door familieleden kwam hij strompelend de spoedeisende hulp binnen. Hij had last van hevige hartkloppingen. Dokter Tenzing: “Wij koppelden hem aan een hartmonitor en zagen dat hij een hartritmestoornis had. We maakten een hartfilmpje en prepareerden de defibrillator. Ashish werd verdoofd en we gaven zijn hart met de defibrillator een schok. Dankzij Gods genade kreeg hij weer een normaal hartritme. De volgende morgen deed ik mijn ronde en zag ik Ashish vrolijk rechtop in bed zitten. Een wereld van verschil met de dag ervoor! Ashish had er nooit zo bij gezeten als wij de juiste apparatuur niet hadden gehad.”

Dank aan God
“We danken God voor Zijn genade, zijn geschenk van leven en de rijkelijke hulp van de donoren, welke het mogelijk maakt dat zulke gecompliceerde gevallen kunnen worden geholpen in een klein dorpje als Lakhnadon!’’