MENU

‘We zijn dankbaar voor mannen met impact in Zuid-Afrikaanse kerken’

“In onze gemeente, met zo’n 95 leden, ben ik in het bijzonder heel dankbaar voor de impact van mannen”, vertelt zendeling ds. Phineas Kgatle. Waarom juist mannen? “In veel Zuid-Afrikaanse kerken zijn vrouwen in de meerderheid. Hoe fantastisch hun betrokkenheid ook is, we missen vaak de mannen. Juist zij kunnen verschil maken; in hun gezin, in de kerk en in de maatschappij. Mannen die Christus dienen in hun leven zijn een geweldig voorbeeld voor hun kinderen en hun omgeving.

De mannen zijn een onmisbare tegenhanger voor de vele slechte rolmodellen hier in Zuid-Afrika; mannen die worstelen met hun identiteit wat leidt tot machogedrag, gebrek aan verantwoordelijkheid, fysiek geweld, weinig betrokkenheid bij opvoeding en allerlei problemen in het verlengde hiervan.”

De kerk helpt mij bij mijn rol

Een voorbeeld van zo’n man is de 52-jarige Norman Sebela. Zo’n 10 jaar geleden leerde hij God kennen, in de kerk van Phineas (die er toen nog geen voorganger was). Norman vertelt: “Sinds ik Jezus ken, probeer ik beter te luisteren naar mijn gezin en in gesprek met hen te gaan. Mijn vrouw en ik hebben een zoon van 20 en een dochter van 15 jaar. Voorheen vond ik dat zij moesten doen wat ik zei. Zo heb ik dat geleerd en zie ik dat om mij heen: de man is de baas en kan doen en laten wat hij wil.”

“Mannen die Jezus dienen zijn een onmisbare tegenhanger voor de vele slechte rolmodellen hier in Zuid-Afrika”

“Maar dat is niet wat Jezus van ons vraagt. Nu ik Hem dien, wil ik zijn zoals Hij. Ik mag leven vanuit rust; God geeft richting aan mijn leven. Ik vertel anderen graag over Hem, maar wil het ook laten zien in wat ik doe. De kerk helpt mij om deze rol goed te vervullen: dankzij de Bijbelse prediking, begeleiding van dominee Phineas, gesprekken en bijbelstudie met geloofsgenoten groei ik in mijn geloof en wat het betekent om Jezus te volgen. Ik ben nauw betrokken bij onze gemeente en lid van de financiële commissie van de kerk. De groei van onze kerk is best een zorg. We missen nog steeds veel gemeenteleden, die na de covidpandemie niet zijn teruggekeerd.”

Phineas: “Ik vind het mooi om te zien hoe Norman zijn verantwoordelijkheid neemt en als man een voorbeeld mag zijn voor velen! Daar ben ik heel erg dankbaar voor.”

Dit verhaal komt uit ons jaarverslag 2022. Lees het jaarverslag hier.