Geslaagde werkconferentie ‘Kerk zijn op de rand’

Kerk zijn op de rand

Hoe ben je als kerk vandaag de dag missionair? Hoe deel je geloof, hoop en liefde? Vragen als deze stonden centraal tijdens de werkconferentie ‘Kerk-zijn op de rand’ op 25 januari 2020 in de Kerk aan het Lint in vinexwijk Leidsche Rijn, bij Utrecht. De conferentie, die zo’n 200 deelnemers trok, was bedoeld om inspiratie, tips, praktijkvoorbeelden en ervaringen te delen rond missionair kerk-zijn.

Surfen op de golven

Een van de sprekers was Tim Vreugdenhil, stadspredikant en pionier in Amsterdam. Hij stelde in zijn ‘Missionaire Trendrede’ dat de golf aan veranderingen die Nederland overspoelt, volop kansen biedt voor de kerk. Maar de vraag is dan hoe je reageert op de golf. Wacht je totdat hij over je heen slaat, of probeer je ervoor weg te vluchten? Óf kies je een middenweg: leren surfen? “Surfen op de golven vereist lef en discipline”, stelde de predikant van de Amsterdamse Citykerk.

Kerk zijn op de randPraktische handvatten

De werkconferentie richtte zich op allerlei soorten werkers in de kerk. In 17 verschillende workshops, ook wel aangeduid als ‘proeverijen’, konden de aanwezigen kennismaken met praktijkervaringen van het missionaire werkveld. Ook kregen ze praktische handvatten aangereikt om met een ‘kantelkans’ voor de kerk aan de slag te gaan in de eigen context. De conferentie was opgebouwd rondom zes kantelkansen: aanmoedigingen voor de kerk om in een nieuwe tijd de kansen voor de verspreiding van het evangelie te herkennen. Eén van die kansen: openstaan voor een transitie van van ‘wit’ naar kleurrijk. Anders gezegd: een aanmoediging tot gastvrijheid en wederkerigheid in de relatie met Nederlanders van niet-westerse afkomst.

Geslaagde dag

‘Kerk-zijn op de rand’ was een gezamenlijk event van Verre Naasten, Deputaten Ondersteuning, het Diaconaal Steunpunt, Missionair Steunpunt, Praktijkcentrum, Nederlands Gereformeerde Toerusting, Bureau Kerkwerk en het diaconaat van de CGK. Als organiserende partijen kijken we dankbaar terug op een zeer geslaagde dag. De deelnemers spraken veel waardering uit voor de gastvrije ontvangst, goede organisatie en inspirerende inhoud/verhalen. Ook vroegen meerdere bezoekers om een vervolg op deze conferentie. Nieuwsgierig naar de inhoud van de dag? Houd dan deze pagina in de gaten. Download hieronder al het paper met de zes ‘kantelkansen’ voor kerken in 2020. De volledige tekst van de Missionaire Trendrede komt na 13 maart beschikbaar, maar is nu al als boekje op te vragen via Verre Naasten: info@verrenaasten.nl of 038-42 70 410.

Download hier het paper ‘Zes kantelkansen voor de kerk’

Lees hier een verslag in het RD van de werkconferentie

Lees hier een verslag in het ND van de werkconferentie