MENU

Dignity Campaign: hoe ziet God jou?

Dignity Campaign bestaat alweer tien jaar in Zuid-Afrika. Sinds 2023 ondersteunt Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten dit project. De Dignity Campaign is ontstaan vanuit het verlangen om levens te beïnvloeden en in waardigheid te herstellen. Jongeren worden toegerust door middel van training om zo hun identiteit in God te vinden. Daarnaast krijgen ze educatieve en interactieve programma’s aangeboden waarin ze leren kijken naar hoe God hen bedoeld heeft.

Kerkbladartikel (Word) Kerkbladartikel (PDF) Collectefilmpje

Aukje Brouwer is directeur van de Dignity Campaign. Ze vertelt: “In de afgelopen twee jaar heeft Zuid-Afrika het flink te verduren gehad. De werkloosheidscijfers zijn met 35% gestegen. Dit houdt in dat één op de drie gezinnen gedurende de week geen geld meer heeft om eten te kopen. Wat je dan ziet, is dat de keuze om brood of maandverband te kopen snel is gemaakt. Daarnaast is er een alarmerend aantal jongeren dat blootgesteld wordt aan pornografisch materiaal.”

Brengen van hoop

De mensen die werken met de programma’s en materialen van de Dignity Campaign willen veilige plekken creëren in huizen, buurten en gemeenschappen. Daarbij brengen ze hoop, samen met kerken en organisaties. Op scholen worden Dignity and Dare programma’s gegeven waarbij de feedback was: “We hebben nu echt iets nieuws geleerd!” Jongeren leren kijken naar hoe ze zichzelf zien, het belang van goede gemeenschappen en bovenal de liefde die God de Vader voor hen heeft.

Dignity and Dare

“Tijdens de Dignity Day willen we meisjes leren om hun vrouw-zijn te omarmen en er de schoonheid van in te zien”, zegt Aukje. “Ze leren over wat ze tijdens de puberteit kunnen verwachten, zoals de menstruatie. Alle meisjes krijgen van ons een menstruatie-cup en uitwasbaar maandverband, zodat ze naar school kunnen blijven gaan. Daarmee maken we een groot verschil in het leven van de meisjes!”
Het Dare-programma richt zich op jongens. Daarbij komen seks, boosheid, gewoontes en verslaving aan de orde. Het doel is om de jongens te laten zien hoe God hen heeft gemaakt en hoe Hij wil dat ze leven. Samen met God kunnen ze hun gezinnen en gemeenschappen dienen.

Nieuwe ervaringen opdoen

Aubreolynn is een 12-jarig meisje dat meedeed aan de Dignity Day. Daarnaast volgde ze het Cherish Dignity programma, dat twaalf weken duurt. Ze zegt: “Ik heb meer geleerd over mijn identiteit, dat ik als mens geschapen ben door God en door Hem geliefd ben. Ik ben zijn meesterwerk en Zijn dochter. Niemand kan dat van mij afnemen.” Aubreolynn genoot er vooral van om nieuwe dingen over God en het leven te leren. Door het programma is haar vertrouwen gegroeid. “Ik zie mezelf nu als een mooi mens. Ik ben bescheiden en ben me bewust van mijn tekortkomingen.”

Positieve feedback

In 2021 zijn er 48 Dignity Days gehouden, waarbij 1058 meisjes zijn bereikt. Ook zijn er 22 Dare Days georganiseerd. Daarbij waren 628 jongens aanwezig. De feedback die de Dignity Campaign van scholen, ouders en gemeenschappen krijgt zijn erg positief. De jeugd deelt wat ze hebben geleerd en de omgeving ziet welke positieve verandering het geleerde met zich meebrengt.

Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten is blij met deze nieuwe partner. Wij bidden dat jongeren God mogen zien en ervaren in hun levens. Samen delen wij geloof, in woorden én daden!

« Terug naar Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten