MENU

Spinazie met ei zorgt voor 30% hogere schoolcijfers

Sinds 2021 ondersteunt Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten een nieuwe samenwerkingspartner in Zuid-Afrika: Khanyisani. Met het ChildVision Academy-programma wil Khanyisani het verschil maken in het leven van kwetsbare kinderen en hun gezinnen.

Het programma richt zich op het trainen van medewerkers van kinderopvangcentra. In 2022 zijn er negentien medewerkers getraind van acht kinderopvangcentra.

Khanyisani voelt zich geroepen om het voorbeeld van Jezus te volgen om herstel en leven te brengen voor mensen in nood in Zuid-Afrika. Hier zijn het vooral de kinderen die de dupe zijn van armoede en gebrek aan hoop in de gemeenschappen. ChildVision Academy wil plattelandsgemeenschappen in staat stellen om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Dit doen ze door de medewerkers te trainen om goede leiders te worden, uit te rusten met de juiste vaardigheden en te ondersteunen met de juiste middelen. Zo kom je tot een duurzame verandering.

Holistische en contextuele benadering

Het programma benadert kinderen vanuit een holistisch en contextuele gedachte. Het gaat immers niet alleen om het voldoen aan fysieke behoeften, maar ook over tot bloei komen van ziel, lichaam en geest. Om kwetsbare kinderen en hun families te helpen uit de vicieuze cirkel van armoede te komen, is het belangrijk dat gemeenschappen leren zelfvoorzienend te zijn. Daarbij is het bijvoorbeeld de vraag: hoe leer je gezond eten en voor jezelf te zorgen?

Liever junkfood dan gezond eten

In Zuid-Afrika is ondervoeding een groot probleem. Er is weinig kennis over gezonde voeding en kinderen krijgen geen uitgebalanceerd dieet waardoor ze zich mentaal en fysiek niet kunnen ontwikkelen. Uit onderzoek van Khanyisani blijkt dat een ei en een beetje spinazie met pap resulteert in 30% hogere schoolcijfers! Het ChildVision-programma leert kinderen spinazie te telen. Het is de gemakkelijkste groente om te telen en je kunt er wel zes maanden van blijven oogsten.

Het begint bij kinderen

Praktische vaardigheden aanleren, daar gaat het om. Als het nu gaat om het verbouwen van groenten of hoe je kippen eieren kunt laten produceren, dat maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat de ouders en verzorgers van hun kinderen leren om hetzelfde te doen. Het is de start van een stukje ‘leiderschap’, dat leidt tot een omslag naar zelfredzaamheid. En dat begint bij de kinderen. De combinatie van goed theoretisch onderwijs en het implementeren van praktische vaardigheden maakt dat ChildVision de cirkel van armoede in kansarme gemeenschappen kan doorbreken!

God voorziet in levensonderhoud

De kinderen die meedraaien in het ChildVision-programma leren dat ze bij een investering van € 20,00 aan groentestekjes, ze voor € 500,00 aan groenten kunnen produceren. Toch zijn sommige mensen financieel niet in staat om stekjes te kopen. Dit is de reden dat er zelfhulp-spaargroepen in het leven zijn geroepen. Door als gemeenschap samen te werken, krijg je toegang tot krediet. Zo kan iedereen die wil meedraaien in het ChildVision-programma.

Kerkbladartikel (Word) Kerkbladartikel (PDF) Bekijk hier het filmpje
« Terug naar Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten